Danska zgled v obravnavi diabetesa

Aktualno

Svetovno znani Steno center utemeljil multiplo zdravljenje diabetesa

Skandinavski biser, ki prednjači v številnih socialnih, kulturnih, političnih in demokratičnih standardih, pa tudi ekonomskih kazalcih velja za zgled tudi na področju diabetesa. In to ne le v kurativi, marveč tudi v preventivi in rehabilitaciji.
Zanimiv primer načrtnega, ciljno naravnanega zdravljenja nedvomno predstavlja Steno diabetes center, v prestolnici Danske, ki se kot prva bolnišnica, specializirana za zdravljenje sladkorne bolezni, ponaša z vrsto zavidanja vrednih dosežkov in rezultatov. Pred dobrimi 80 leti je lastnik inzulinskega laboratorija Nordisk, dr. H.C. Hagedorn, ustanovil bolnišnico za zdravljenje diabetesa. Ta je leta 1991 z združitvijo Steno memorial centra in bolnišnice Hvidore prerasla v Steno diabetološki center, katerega lastnik je priznana danska farmacevtska družba NovoNordisk, ki kot vrhunska organizacija sodi med pionirje v razvoju, raziskavah, vzgoji, izobraževanju in usposabljanju ter pomoči sladkornim bolnikom na vseh celinah.

Na Danskem je več kot 300.000 diabetikov. Število sladkornih bolnikov z diabetesom tipa 1 je po izsledkih zdravstvene statistike stabilno, delež prebivalstva s sladkorno boleznijo tipa 2 narašča in sledi globalnim trendom razvite zahodne poloble. Pred desetimi leti so danske zdravstvene oblasti pripravile poročilo o zgodnjem odkrivanju, diagnozi in zdravljenju diabetesa tipa 2 (Health Technology Assessment Report). Steno diabetični center je v tem procesu prevzel vodilno vlogo. Njegovi strokovnjaki so se intenzivno vključili tudi v preprečevanje in lajšanje kasnejših zapletov pri sladkornih bolnikih.  Pred šestimi leti so se na Danskem odločili za korenito reformo zdravstvenega sistema. Dotedanje okrožne bolnišnice (bilo jih je 26) so nadomestili s petimi regionalnimi zdravstvenimi centri. Tako so regije prevzele pristojnost in odgovornost za bolnišnice, klinike za primarno dejavnost, specializirane klinike ter sekundarno in (deloma tudi) terciarno zdravstveno varstvo. Na lokalnem,  občinskem nivoju pa se odvija predvsem preventiva, skrb za javno zdravje in (glavnina) rehabilitacije.

Steno diabetološki center je v pristojnosti regije Kobenhavn, sprejema pa bolnike iz vse države in tudi iz tujine. V  Stenu se zdravijo predvsem diabetiki s sladkorno boleznijo tipa 1 po dopolnjenem šestnajstem letu starosti, pa tudi številni bolniki z diabetesom tipa 2, zlasti novo odkriti in bolj zapleteni, kompleksni primeri. Na polikliniki, podobno kot pri nas, izvajajo ambulantne preglede, vključno z diagnostiko, kurativno in preventivno dejavnostjo.

Danska velik pomen pripisuje vzgoji, informiranju, poučevanju in ozaveščanju laične javnosti.
Vrhunsko zdravljenje diabetesa zmanjšuje tveganje zapletov
V Steno diabetološkem centru so pred devetimi leti zaključili poglobljeno znanstveno-raziskovalno študijo in jo objavili v priznani strokovni reviji New England Journal of Medicine. Ugotovitve  so temelj pomembnega preobrata v zdravljenju diabetesa tipa 2 in jih strokovnjaki smatrajo za nepogrešljive pri optimalnem zdravljenju diabetesa, kot kronične nenalezljive bolezni v nenehnem porastu. Raziskava Steno 2 v globalne merilu velja za prvo študijo, s pomočjo katere so znanstveniki dokazali, da široka, kompleksna intervencija, usmerjena k multiplim dejavnikom tveganja, pri diabetesu zagotavlja vrsto koristi in omogoča pomembne prednosti, nima pa nikakršnih stranskih učinkov.
V opisano pionirsko raziskavo je bilo vključenih 160 bolnikov z diabetesom tipa 2 in z beljakovinami v urinu (mikroalbuminurijo), ki so jih  razdelili v dve skupini. Eno skupino so še naprej zdravili njihovi izbrani (splošni, družinski) zdravniki, po dotlej veljavnih in znanih standardnih procedurah. Drugo skupino pa so začeli intenzivno obravnavati in zdraviti strokovnjaki Steno diabetološkega centra. Terapija je bila kompleksna, izvajali so jo zdravniki specialisti in usposobljene medicinske sestre, dietetiki  in inštruktorji za prenehanje kajenja ter  intenzivnejšo telesno dejavnost. Obravnava sladkornih bolnikov v tej skupini je bila usmerjena predvsem v spremembe prehranjevanja,  povečan delež telesne aktivnosti s po 30 minut tri do pet dni v tednu, prenehanje kajenja in farmakološka terapija, namenjena doseganju in vzdrževanju optimalne ciljne glukoregulacije. Model zdravljenja diabetesa tipa 2, ki je bil utemeljen s to študijo, se danes rutinsko izvaja na polikliniki Steno diabetes centra.
Po tem programu v Steno centru pri bolnikih skrbijo za zdravljenje oziroma preprečevanje mikroalbuminurije, zdravljenje povišanega krvnega pritiska, zdravljenje povišanega holesterola in trigliceridov, spremenjen način prehranjevanja, pri katerem je na jedilniku več zelenjave in rib, prenehanje kajenja in več gibanja. Strokovni tim sestavljajo: medicinska sestra, dietetik, diabetolog, podiater, socialni delavec in po potrebi tudi psiholog.
V Steno diabetološkem centru vsako leto sprejmejo več kot 600 novih bolnikov s sladkorno boleznijo. Individualno zasnovana terapija traja običajno 6 do 12 mesecev, vključuje pa tudi skupinska srečanja in tečaje. Zdravljenje poteka v štirih ciklusih A, B, C in D ki označujejo stadij, v katerem se bolnik nahaja. V vodilnem danskem diabetološkem centru so ponosni, da kar pri 30 do 40 odstotkih njihovih pacientov s sladkorno boleznijo uspejo HbA1c znižati pod 6.5 odstotka, učinkoviti pa so tudi v prizadevanjih za znižanje krvnega tlaka ter holesterola.
Kot je pokazala študija Sten 2, se po štirih letih takšne intenzivne obravnave pri bolnikih ledvična obolenja, obolenja oči in nevropatije zmanjšajo za neverjetnih 50 odstotkov. Po osmih letih se razvoj kardiovaskularnih zapletov in posledična smrtnost zmanjšajo za zavidanja vrednih 53 odstotkov.

                                                                                                                      NM

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.