Svetovni dan diabetesa posvečen okvaram očem pri diabetikih

Aktualno

Bolnik najprej opazi in težje prepoznava barve, nezdravljena diabetična retinopatija pa lahko v končni fazi povzroči hudo poslabšanje vida ali celo slepoto.

Diabetična retinopatija je v današnjem času najpogostejši vzrok za slepoto.

Gre za skupek sprememb, ki se pojavijo pri sladkornih bolnikih na očesni mrežnici zaradi okvarjenih drobnih žil. Vzrok za nastanek še ni popolnoma znan, dokazani pa so dejavniki, ki pripomorejo k razvoju bolezenskih sprememb. Najpomembnejši so: povišan krvni sladkor, čas trajanja sladkorne bolezni, povišan krvni tlak, debelost in povišan holesterol. Zdravljenje očesnih sprememb pri sladkornih bolnikih že nekaj let temelji na laserskih žarkih. Kot vsa področja medicine, se tudi oftalmologija razvija z izjemno hitrostjo.

Prim. mag. Davorin Sevšek, specialist oftalmolog, vodja laserske ambulante ljubljanske očesne klinike pove: »Za lasersko zdravljenje so primerni bolniki z napredovalo diabetično retinopatijo in/ ali makulopatijo. Na očesni mrežnici, oziroma rumeni pegi so prisotne spremembe, ki vplivajo na ostrino vida, če pa je mrežnica v celoti okvarjena, z laserjem vida ne moremo več povrniti. Pri bolniku najprej določimo vidno ostrino, nato mu v oko kapnemo snov za širjenje zenice in lokalni anestetik, ki omogoči poseg brez bolečin. Na roženico vstavimo kontaktno lečo z gelom in skozi usmerimo laserski žarek. Po posegu oko speremo, namažemo z zdravilom in pokrijemo s tamponom za 2 uri. Bolnik gre lahko takoj domov, le da ne vozi avta in ima spremstvo.
Uporabljamo dve vrsti laserjev: fotokoagulatorje in mikropulzne laserje. Prvi imajo toplotni učinek na očesno tkivo. Z njimi na mrežnici povzročimo nastanek malih opeklin (laserskih pečatov), ki se po enem tednu zabrazgotinijo. Leta 2010 smo med prvimi v Evropi začeli za zdravljenje otekline rumene pege uporabljati mikropulzni laser, ki ne povzroča opeklin in brazgotin in ga zato lahko varno uporabljamo v predelu rumene pege. Po uspešnosti je primerljiv s kortikosteroidi in biološkimi zdravili, le da pri zdravljenju z njim ni zapletov.«

 

Komentarji

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.