Bolezenski zapleti diabetesa

Diabetes je kronična doživljenjska bolezen, ki terja skrben nadzor. Brez ustreznega zdravljenja lahko vodi do hudih zapletov, kot so srčno žilne bolezni, ledvična odpoved, slepota in okvara živčevja. Študije, ki so jih opravili v Veliki Britaniji (Nacionalni inštitut za diabetes, presnovne in ledvične bolezni, DCCT in Oddelek za diabetes na Univerzi Oxford, UKPDS), so pokazale, da je učinkovita kontrola krvnega sladkorja čim bližje normalnim vrednostim izredno koristna pri preprečevanju in odložitvi napredovanja diabetičnih komplikacij.

Rezultati so pokazali, da dober nadzor sladkorja in krvnega tlaka vodi do občutnega zmanjšanja razvoja zapletov:

  • do 76% se zmanjša tveganje razvoja očesnih bolezni
  • do 50% se zmanjša tveganje razvoja ledvičnih boleznijo
  • do 60% se zmanjša tveganje razvoja obolenja živčevja
  • več kot 33% je zmanjšanje kapi
  • do 33 % je zmanjšanje smrtnosti zaradi dolgoročnih zapletov.

Kratkotrajne komplikacije

  • Nizek krvni sladkor (hipoglikemija)
    Bolnik, ki se zdravi z inzulinom, se bo soočil s problemom prenizkega padca krvnega sladkorja v situaciji, ko je bodisi precenil količino potrebnega inzulina ali se je gibal bolj intenzivno, kot je pričakoval ali pa ni jedel dovolj. Hipoglikemija se lahko hitro popravi z zaužitjem sladkorja, škrobnatega živila, soka itd. Če se to ne zgodi, lahko oseba zgubi zavest.
    Pomembno je, da ljudje z diabetesom prepoznajo znamenja hipoglikemije.
     
  • Ketoacidoza
    Pri presnovi maščob se tvorijo kisli produkti, imenovani ketoni. Telo ne more prenesti večje količine ketonov in se jih skuša znebiti z urinom. Vendar telo ne more sprostiti vseh ketonov na ta način, zato se kopičijo v krvi in povzročajo ketoacidozo. Ketoacidoza je resno stanje, povzročeno zaradi pomanjkanja inzulina. Prizadene v glavnem bolnike z diabetesom tipa 1.
     
  • Laktozna (mlečna) acidoza
    Mlečna acidoza je kopičenje mlečnih kislin v telesu. V celicah pri izkoriščanju glukoze za energijo nastaja mlečna kislina. Kadar v telesu ostaja preveč mlečne kisline, se ravnotežje podre in človek se začne počutiti bolnega. Mlečna acidoza je redko stanje in večinoma prizadene ljudi z diabetesom tip 2.
     
  • Bakterijsko glivične infekcije
    Ljudje z diabetesom so bolj nagnjeni k bakterijskim in glivičnim infekcijam (vaginalne okužbe, atletska noga).

Dolgotrajne komplikacije

  • Obolenja oči (retinopatija)
    Očesno obolenje ali retinopatija je vodilni vzrok slepote in težav z vidom pri starejših ljudeh v razvitem svetu. Okrog 2 odstotka ljudi, ki imajo diabetes 15 let, oslepi, pri 10 odstotkih pa se razvijejo hujše težave z vidom.
  • Obolenje ledvic (nefropatija)
    Diabetes je vodilni vzrok ledvičnih obolenj. Približno ena tretjina ljudi z diabetesom zboli za nefropatijo in pri okoli 20 odstotkov diabetikov tipa 1 pride do končne odpovedi ledvic.
     
  • Obolenje živcev (nevropatija)
    Diabetično obolenje živcev ali nevropatija prizadene najmanj polovico ljudi z diabetesom. Obstajajo različni tipi živčnih obolenj, ki se kažejo bodisi v odsotnosti občutka v stopalih ali v dlaneh, bolečini v nogah in problemih s funkcioniranjem različnih delov telesa, vključno s srcem, očmi, želodcem, ledvicami in penisom. Pomanjkanje občutljivosti v stopalih lahko pri ljudeh z diabetesom pripelje do poškodb, ki jih ne občutijo, nastanejo rane in posledično lahko pride do amputacije
     
  • Obolenja krvožilnega sistema
    Bolezni obtočil, oziroma kardiovaskularne bolezni povzročijo približno 75% vseh smrti pri diabetikih v Evropi. V ZDA je koronarna srčna bolezen prisotna pri 8% do 20% ljudi z diabetesom, starih čez 45 let. Tveganje za srčno obolenje je pri diabetikih 2 do 4 krat višje, kot pri tistih, ki nimajo diabetesa.
     
  • Amputacije
    Diabetes je najbolj pogost vzrok za amputacije, ki niso posledica nesreč. Ljudje z diabetesom so 15 do 40 krat bolj v nevarnosti, da bodo doživeli amputacijo spodnje okončine v primerjavi z ostalim prebivalstvom.
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.