Preventiva

Diabetes tipa 2 kot bolezen življenjskega stila lahko učinkovito preprečujemo, medtem ko za diabetes tipa 1 preventiva ne obstaja.

Preventivo diabetesa delimo na primarno in sekundarno.

Primarna preventiva identificira in varuje posameznike pred tveganjem za razvoj diabetesa. Po kriterijih svetovnega programa za preprečevanje kroničnih nenalezljivih bolezni CINDI/WHO lahko bolezni življenjskega stila, tudi diabetes, preprečujemo do 40 % obolevnosti.
Sprememba življenjskega stila s ciljem obvladovanja telesne teže in povečanja telesne aktivnosti je najpomembnejša pri preventivi diabetesa tipa 2. Koristi, ki jih prinaša znižanje telesne teže in večja telesna aktivnost niso omejene samo na diabetes, temveč imajo pomembno vlogo tudi pri omejevanju možganske kapi, srčnega infarkta in mnogih drugih zdravstvenih obolenj.

Sekundarna preventiva je namenjena preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju bolezenskih zapletov diabetesa. Aktivnosti, ki se začnejo dovolj zgodaj v razvoju diabetesa, prinesejo več rezultatov tako glede kvalitete življenja ljudi z diabetesom, kot s cost benefit vidika, še zlasti, če preprečijo hospitalizacijo.
Znanost ima na voljo trdne dokaze, da dobra kontrola krvnega sladkorja bistveno znižuje tveganje razvoja diabetičnih komplikacij in upočasnjuje njihovo napredovanje pri obeh tipih diabetesa. Glede na to, da ima velik del diabetikov povišan krvni tlak in krvne maščobe, je zniževanje le-teh prav tako pomembno.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.