Smrtnost in prevalenca

Sladkorna bolezen zmanjša pričakovano življenjsko dobo pri moških, ki zbolijo v starosti 40 let za 11 let, pri ženskah pa 14 let. Poleg zgodnejše umrljivosti zmanjša sladkorna bolezen kvaliteto življenja, moških bo živel manj kvalitetno 18 let, ženska pa 22 let.
Prevalenca sladkorne bolezni tipa 2 je v bogatejših državah večja med ljudmi z nizkim socialno-ekonomskim položajem (Dalstra in sod., 2005; Brown in sod., 2004). Pri osebah z nizko izobrazbo so kronični zapleti pogostejši zaradi manj uspešnega nadzora bolezni (van der Meer, Mackenbach, 1999; Brunner,1999). Umrljivost je pri sladkorni bolezni dvakrat večja v skupinah z najnižjim socialno-ekonomskim položajem; socialno-ekonomski gradient so dokazali pri splošni umrljivosti oseb s sladkorno boleznijo in posebej pri umrljivosti zaradi srčno-žilnih obolenj ter ishemične bolezni srca, pretežno zaradi večje razširjenosti kajenja in visokega krvnega tlaka v najnižjih socialnih skupinah (Chaturvedi, 1998; Unwin 1996). Zaradi večje razširjenosti dejavnikov tveganja, zlasti debelosti in premajhne telesne dejavnosti ter značilnosti prehrane v okolju, ki spodbuja debelost, se predvideva, da se bo prevalenca sladkorne bolezni v prihodnjih 15 letih podvojila (Wild in sod., 2004; OECD, 2009; Whiting in sod., 2010). Z večanjem števila oseb s sladkorno boleznijo v mlajših starostnih skupinah, lahko pričakujemo večjo pogostost kroničnih zapletov pri delovno aktivnem prebivalstvu.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.