Novo upanje za zdravljenje diabetesa

Za sprostitev

Kljub temu, da je diabetes tipa 1 bolezen, ki jo že devetdeset let uspešno zdravimo z inzulinom, spada med kronične bolezni, kar pomeni, da je po veljavnih mednarodnih kriterijih klasificirana kot neozdravljiva. To tudi drži, saj z odtegnitvijo insulinske terapije bolnik ne bi preživel. Problem pa ni samo aplikacija insulina, temveč nenehno preverjanje nivoja krvnega sladkorja, oboje pa je združeno z zbadanjem, tudi po petkrat dnevno in več. Razumljivo, da so upi in pričakovanja milijonov sladkornih bolnikov že dolgo usmerjeni v odkritje takšnega zdravila, ki bi bolezen enkrat za vselej pozdravilo.

Letošnjo pomlad je prišla iz ZDA novica, ki bo zapisana v zgodovino medicine kot začetek novega poglavja v človekovem spopadanju z boleznimi. Tamkajšnji znanstveniki so umetno ustvarili embrionalno matično celico, takšno, kakršne je v najzgodnješi fazi sestavljajo človeški zarodek (embrio). Iz embrionalnih matičnih celic se v nekaj dnevih po spočetju začnejo tvoriti druge, različne vrste celic, iz katerih je ustvarjeno naše telo. Med drugim tudi kožne celice, prav te pa so bile osnova uspešnega razpleta  petnajstletnih znanstvenih prizadevanj, da bi umetno pridobili človeško embionalno matično celico. To je končno uspelo znanstvenikom na Oregonski univerzi za zdravstvo in znanost, kjer so kožno celico reprogramirali tako, da se je vrnila v svoje začetno stanje matične embrionalne celice in kot taka postala "material" za nadaljnjo obdelavo, oziroma umetno proizvodnjo katerekoli od 200 vrst celic, iz katerih so sestavljeni naši organi, živčevje, koža, lasje, pravzprav čisto vsak delček telesa. Tudi tisti konček trebušne slinavke, v katerem beta celice tvorijo inzulin. Če beta celice odmrejo, ni nobena druga celica v telesu sposobna prevzeti njihove funkcije. Inzulin je treba začeti telesu dovajati od zunaj, zato se veliki upi polagajo v regenerativno medicino in raziskave matičnih celic, ker bi lahko iz embrionalnih matičnih celic "proizvajali" umetne beta celice.

Dosežek ameriških znanstvenikov ima daljnosežne posledice, ker so uspeli embrionalne človeške matične celice proizvesti iz kožnih celic, kar odpravlja dva velika problema. Najprej etičnega, saj so zaradi verskih razlogov mnogi zavračali proizvodnjo matičnih celic iz originalnih embrionalnih matičnih celic zarodkov, ki so ostali na laboratorijskih policah kot stranski rezultat umetnih oploditev.. Drugi pa je medicinski problem, ki se vedno pojavi pri presajanju organov in celic, ker pride v telesu prejemnika do zavrnitvene reakcije, zaradi katere je potrebna zelo močna doživljenjska imunosupresivna terapija, s katero se prepreči obrambni sistem telesa tujega "vsiljivca" (presajeno srce, ledvice itd.)  napadel in uničil. S tem, ko se za celično reprogramiranje vzame biološki material končnega prejemnika odpade največja ovira, s katero se že ves čas sooča regenerativna medicina.

 

Komentarji

 • Radikjal

  26.11.2018

  Citiraj
   
  Want poznakomitsa closer come to the site
  http://bestrealgirl.com/?u=6ex8kwf&o=uz5kxp7
 • Jeli

  25.01.2017

  Citiraj
   
  Pozdravljeni......imam eno vprašanje ...zanima me ali je možno dobiti kakšen kontakt od znanstvenikov iz ZDA ki so ustvarili to umetno embrionalno matično celico. Moja hči ima namreč diabetes tip 1 in bi naredila vse da ozdravi. Lahko me kontaktirate na moj mail ki je: jasalsa068@gmail.com
  Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor. Lep dan
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.