Dexcom, sistem za neprekinjeno merjenje glukoze v krvi

Za sprostitev

Dexcom G4 PLATINUM –Sistem za neprekinjeno merjenje glukoze                                                                     
Razveseljujoča novica tako za diabetike tipa 1 kot tipa 2 je, da je prejšnji mesec (oktobra 2013) prišel na slovensko tržišče nov sistem za neprekinjeno merjenje glukoze v medceličnini podjetja Dexcom; njihova četrta generacija sistemov za neprekinjeno merjenje glukoze Dexcom G4 PLATINUM.
Hipoma se je postavil ob bok do sedaj edinemu pri nas dostopnemu merilniku podjetja MedtronicMinimed; Guardian REAL-Time.
Glavna razlika med običajnimi glukometri ter senzorji za neprekinjeno merjenje glukoze v medceličnini je ta, da glukometer meri ter sporoča le trenutno vrednost sladkorja v krvi, senzorji za neprekinjeno merjenje poleg same vrednosti spremljajo tudi trend nihanj vrednosti sladkorja; v realnem času beležijo kako se vrednost spreminja ter s kakšno hitrostjo, kar omogoča zanesljivejše in bolj varno planiranje dovajanja inzulina. To je še posebej pomembno za ljudi s hipoglikemijami, saj se možnost zapletov drastično zniža.

Predstavitev naprave
Dexcom G4 je v osnovi sestavljen iz treh delov; senzorja, oddajnika ter sprejemnika.
Senzor, s še manjšo senzorno iglo, meri glukozo v medceličnini vsake 5 minut. Proizvajalec zagotavlja 7-dnevno uporabo posameznega senzorja, čeprav jo marsikateri diabetik uporablja dlje. Senzorna elektroda je za eno tretjino tanjša in krajša od vseh ostalih na tržišču, po besedah uporabnikov ne pušča manjših brazgotin ter je manj boleča.
Oddajnik je tanek, morda rahlo robusten. Izvrstna nova pridobitev je, da oddajnik komunicira s sprejemnikom v 6 m dosegu. Odklop ter priklop novega senzorja sta preprosta. Oddajnik ima integrirano baterijo ter življenjsko dobo šest mesecev.
Sprejemnik je tanjši (<13mm) ter lažji (68g) kot njegov predhodnik. Ima pregleden barvni zaslon, prilagodljive melodije za opozorila ter se dobi v treh različnih barvah. Opozorilo za hipo je naravnano na vrednost 3,1 mmol/l, kar pušča več prostora za ukrepanje.
Prenos podatkov na računalnik je ročen (preko USB kabla), za enostavnejše pregledovanje podatkov glede nihanj glukoze pa si lahko brezplačno naložite programsko orodje Dexcom STUDIO in sicer na strani http://www.dexcom.com/faq/download-dexcom-studio.
Dexcom G4 deluje neodvisno od črpalke ter nanjo tudi ne vpliva. To pomeni, da imamo v primeru uporabe inzulinske črpalke na koži dve uporabljeni mesti (eno za dovajanje inzulina ter drugo za merjenje) ter dva sprejemnika.
Po drugi strani pa je prav zato Dexcom G4 primeren tudi za diabetike brez inzulinske črpalke ter za nosečnice. Merilnik Dexcom G4 je primeren tudi za otroke starejše od dveh let.

ZZZS lahko Dexcom G4 (kot tudi Guardian REAL-Time) dodeli bolnikom, hkrati z napravo pa jim priprada tudi 40 senzorjev letno. 

 

Galerija

 

Dokumenti

 

Komentarji

 • miro

  16.08.2018

  Citiraj
   
  Merilnik vam predpise vas diabetolog
 • lili

  22.08.2017

  Citiraj
   
  Mene tudi zanima kako lahko pridem do merilnika za neprekinjeno merjenje glukoze Dexcom G4 Platium?
  lp, Marta
 • tatjana

  28.12.2016

  Citiraj
   
  Kje v Sloveniji se da kupiti (samoplačniško) ta sistem za neprekinjeno merjenje glukoze Dexcom G4 PLATINUM ? Brez insulinske črpalke. Ali je potrebno dobiti od diabetologa "belo" napotnico?
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.